tirsdag 4. august 2020

Dansk ekspedisjon til Noas ark

Ararat-fjellet i Tyrkia

Den danske avisen Udfordringen planlegger en gruppetur til Ararat-fjellet i Tyrkia.  Ifølge de opprinnelige planene skulle turen funnet sted i september 2020, men står nå i fare på grunn av Korona-viruset.  Det var på dette fjellet Noa skal ha strandet med sin båt etter syndfloden.

Det var i 2008 at kurderen Parasut oppdaget en stor trekonstruksjon i en revne i fjellet.  Dette fant han i 4.200 meters høyde.  Funnet ble offentliggjort i 2010 av "Noahs Ark Ministry International" som samarbeidet om ekspedisjonen til Parasut i 2008.  

Parasut er imidlertid ikke den eneste, og heller ikke den første, som har hevdet å ha funnet bevis for at Noas ark befinner seg på fjellet.  Allerede i 1977 dro hobbyarkeologen Ron Wyatt på sin første ekspedisjon til fjellkjeden etter å ha sett bilder tatt fra fly. Bildene viste formasjoner som kunne oppfattes som konturene av en båt.  Dette ble starten på flere arkeologiske ekspedisjoner og oppdagelser i Midt-Østen fram til hans død i 1999.  Den omstridte amerikaneren Ronald Eldon Wyatt hadde over 100 turer til Midt-Østen i perioden 1977 til 1999.  

Nå kan det imidlertid vise seg at Wyatts påstander kan bli bekreftet av forskere.  I 2019 møttes en gruppe internasjonale forskere i Tyrkia med det formål å gjøre de første vitenskaplige undersøkelsene i den hensikt å foreta en større utforskning av funnene.  Problemet er imidlertid å få de nødvendige tillatelsene fra de stadig mer religiøse myndighetene i Tyrkia.  

Randall W. Younker

Den kjente Midt-Østen arkeologen Randall W. Younker er positiv til Parasuts funn.  Han uttaler: "Jeg har ikke vært oppmerksom på dette funnet tidligere, og var faktisk skeptisk.  Men etter at jeg har undersøkt det nærmere, inklusive samtaler med to personer som har vært på funnstedet som jeg kjenner til, er jeg overbevist om at det ikke er et falskt funn.  Det er et legitim arkeologisk funn som fortjener en omhyggelig undersøkelse, hvis det er mulig."

Nå ser det ut for at den danske gruppen vil komme til Ararat før den planlagte vitenskapelige internasjonale undersøkelsen.  Udfordringen har vært i kontakt med Parasut som har påtatt seg oppgaven med å vise danskene funnstedet.  Stedet er i utgangspunktet ikke tilgjengelig for ordinære fjellturister, og turen er relativt kostbar å gjennomføre.  Den var først planlagt gjennomført i august, men er foreløpig utsatt til september på grunn av Koronastuasjonen.


Ingen kommentarer: