fredag 8. mai 2009

Opprykkelsen & Jesu gjenkomst, Del 1 TRENGSELSTIDEN

Spørsmål om endetiden er en diskusjon som har gått gjennom generasjoner. Noen blander sammen likt og ulikt, derfor har jeg laget en liten føljetong om opprykkelsen og Jesu gjenkomst. Det første jeg vil gjøre er å definere TRENGSELSTIDEN

Dette er en konkret tidsperiode i verdenshistorien. Det handler altså ikke om trengsler. Til alle tider har de kristne vært utsatt for trengsler. Det har vært og er blodige forfølgelser. Mye tyder på at dette også vil tilta etter hvert som vi nærmer oss opprykkelsen. Men selv om trengslene kan være både harde og brutale, så er det ikke det vi kaller TRENGSELSTIDEN.

Boken Endetid har viet to hele kapitler til dette emnet, og beskriver utfra Bibelen hva som skal skje i denne tiden. I Matt 24:21 beskriver Jesus denne tiden som en "så stor trengsel som det ikke har vært siden verdens begynnelse, og fram til denne tid, og som det heller aldri skal bli." Vi forstår at det kommer til å bli noe katastrofalt, siden vi vet at det har vært mange tøffe trengsler gjennom historien. Profeten Daniel beskriver denne tiden som en periode på 7 år. Også Åpenbaringen omtaler tiden som to perioder, først 42 måneder og så 1260 dager. Til sammen 7 år.

I denne perioden vil Guds dom komme over jorden, beskrevet i Åp 6-8 som 7 segl. I forbindelse med det siste seglet, står det om 7 basuner, Åp 8-11. Det som beskrives i forbindelse med Guds dom som kommer over jorden er enorme naturkatastrofer, verdensomspennende pandemier, fururensning av vannkilder og enorme verdensomspennende hungsnød. Samtidig vil Antikrist (som betyr "istedet for Kristus") danne en verdensregjerning som vil kreve tilbedelse, og vil forfølge de troende.

Dette handler altså om en konkret tidsbegrenset historisk periode, ikke en generell trengsel og forfølgelse, som det har vært mange av gjennom tidene (fortsettelse følger).

Kjøp boken ENDETID fra Frihet forlag, www.frihet.no

2 kommentarer:

geirern sa...

Dette er ingen forklaring på endetiden, men en spesiell tolkning som hverken stemmer overrense med standard evanglisk kristen lære eller med noen av reformatorene. (med mindra man anser 1800 tallets miller og ellen white, darby og scofield som reformatorer!)

Den umiddelbare forståelsen av daniels bok er at det går 490 år fra det utgår et ord om å gjenoppbygge Jerusalem. Profetien omhandler ikke "hele jorden" i det hele tatt, men Jerusalem og Israel og jødefolket. Det snakkes om at Messias skal framstå og innelukke synder og oppfylle pakter osv, etter 69 uker, at han skal taes bort midt i uken osv.

Det er en misforståelse av anta at åpenbaringsboken snakker om den samme 7 års periode som daniel snakker om, spesielt siden Gud ofte handler i 7 års perioder og fordi åpenbaringen faktisk ikke omtaler en 7 års periode noen steder. Det er bare en meget spesiell tolkning som sier noe sånt. (at 42 måneder pluss 1260 dager er 7 sammenhengende år) Faktum er at åpenbaringen snakker om en 3.5 års periode, i beste falle to adskilte.

Videre står det heller ingens teder i åpenbaringen at disse trengsler skal komme over "jorden" i den forstand at det menes hele verden, eller jordkolden. Det er visse greske ord som brukes om verden (oikumene) og "hele verden" (kosmu), men det gjennomgående ordet som oversettes "jorden" i åpenbaringsboken er "ghey" og det betyr bare jordstykke, landområde. Det er faktisk nøyaktig samme ord som oversettes fra "eretz" på Hebraisk, et ord som den dag i dag også vanligvis omtaler landet Israel.
Johannes sier også klart at åpenbaringsobkens syner skulle skje innen "kort tid" og at de som skal se dette skje, skal gråte sårt, nemlig "de som har gjennomstunget ham".

Videre omtaler Jesus også en trengsel i matt 24 o.l., men han bedryer at det skal skje i forbindelse med JERUSALEMS beleiring og ødeleggelse, og at det skal skje i den generasjonen som da levde.

Dette er bare noen hint som tyder på at ditt spesielle syn på Daniel 9, åpenbaringsboken og matteus i stor grad bør revurderes, siden den fjerner kristendommen fra et hsitorisk og preteristisk forståelse av proeftiene, og istedet tillegger det en usikker framtid. Ingen ting av det som påståes av deg kan bevises for alt ligger j i framtiden og etter et par millennier har denne 7 års trengselen ikke skjedd.
Det vil si, om man anser at trengelsen faktisk er 42 måneder (som skriften sier) og at den dreier seg om Jerusalems ødeleggelse, under det "sjette hodet" (dvs. keiser Nero), da er det ikke vanskelig at denne trengselen har skjedd. Dvs. den trengelsen som ikke omtales av daniels 490 år, men som omtales i matt 24 og åpenbaringsboken...konklusjonen er altså: har skjedd.

La oss foksuere på å utbre Guds rike istedet.

Anonym sa...

Interessante tanker, men du kjenner nok ikke til kirkehistorien og de tradisjonelle syn på endetiden så godt. Men samtidig så finnes det en del kristne både i dag, men kanskje særlig i perioden 15 - 1700-tallet.

Det premillianistiske endetidssynet, som er gjengitt i boken ENDETID er hovedstrømmen innen frikirkelig teologi på området. Men takk for innspill.