torsdag 28. oktober 2021

Carl J. Hambros Nytestamente

 Glimt fra min bibelsamling 1: Carl J. Hambro er en viktig historisk person i Norge.  I perioden 1919 til 1957 satt han på Stortinget for Høyre, og det meste av tiden var han en del av Stortingets presidentskap. Spesielt viktig var hans rolle i forbindelse med tyskernes okkupasjon i 1940.  Han var en dypt kristen person, og i dag har jeg hans Nytestamente i min samling.


 I 1940 sørget han for at både kongefamilien og Stortinget kom seg til Hamar om morgenen 9. april.  Statsmaktene slapp på denne måten unna de tyske okkupantene.  Han fikk også vedtatt Elverumsfullmakten, som ga regjeringen et grunnlag for arbeidet fra London. Han hadde også et stort internasjonalt engasjement, både i forhandlinger om land, og i Folkeforbundet (forløperen til FN). 

 Mindre kjent er det kanskje at han også var en aktiv deltager i den kristne Oxfordbevegelsen i Norge (ikke den anglokatolske bevegelsen med samme navn).  Etter 1938 gikk bevegelsen under navnet «Moralsk opprustning».  Den var stiftet av den amerikanske presten Frank Nathan Daniel Buchman, og hadde som mål å søke i de enkle moralske sannheter, gudstroen og et disiplinert liv.

 Jeg fikk hans Nytestamentet av enken etter sogneprest Steinar Solbakken på Gjøvik.  Det er gotisk skrift og utgitt i 1899.

Ingen kommentarer: