lørdag 20. juli 2024

Når man ikke forstår hva antisemittisme er

Du har sikkert fått med deg at Israels utenriksminister ikke ønsker å møte vår norske utenriksminister, Espen Barth Eide.  Det er gode grunner til det, men de grunnene forstår verken Barth Eide eller vår statsminister, hvorfor?

Når antisemittismen har blitt så "mainstream" i Norge at man ikke forstår at det er antisemittisme og/eller antisionisme man forfekter, da har vi nådd et foreløpig politisk bunnpunkt.

Regjeringsmedlemmet fra Israel sa at "vi har nok antisemitter på Gaza, så vi trenger ikke flere!" Det er selvfølgelig satt på spissen, og i frustrasjon over Barth Eides og Norges oppførsel og uttalelser gjennom måneder og år.  Og istedet for å søke å forstå hva en slik spisset uttalelse bunner i, så angriper man og sier at Israel hele tiden, i tide og utide beskylder andre for antisemittisme.  Ja, nettopp.  Hvorfor?  Fordi antisemittismen er sterkt økende over hele Europa, Norge inkludert.  Men det ser ikke de som står på motsatt side av Israels utenriksminister.  

Mulig Barth Edie heller ikke forstår hvilken situasjon Israel befinner seg i akkurat nå.  Krigen mot Hamas pågår, det har han forstått - uten å forstå Israels situasjon.  Det er betydelige angrep også i nord, fra Hizbollah.  Mulig det blir en større konflikt der med en mye farlige fiende for Israel enn Hamas.  Så har Iran allerede angrepet Israel direkte, men nå har også Hutumilitsen fra Jemen engasjert seg og bombet i Tel Aviv.  Israel står midt oppe i en eksistensiell krig.  Mulig Barth Eide ikke har forstått det?

Hvor var den norske regjerningen da:

1. Det ble ropt i demonstrasjonstog i Norge "Ingen sionister i våre gater"?  Ingen ble straffet for denne ekstreme hatefulle ytringen, som var et ekko fra 30-tallet i Europa. Sionister er de som mener at jødene har rett til en egen stat i Midtøsten innenfor trygge grenser.  De fleste jøder har dette standpunktet, men også mange andre - meg selv inkludert.  Jeg er altså uønsket i Norges gater av demonstrantene som har demonstrert i flere norske byer.  Den norske regjerning har ikke gjort noe med dette, eller innskjerpet for politiet at slike hatefulle ytringer skal straffes.

2. Det ropes igjen og igjen i tilsvarende demonstrasjoner "Fra elven til havet, Palestina skal bli fri!"  Som regel ropes dette slagordet fra Hamas på engelsk.  Hvem er det som oppholder seg mellom elven (Jordanelven) og havet?  Jo, det er den jødiske nasjonen.  Det er en kjent oppfatning blant "palestinavenner" at jødene bør bort fra landet som heter Israel.  Det skal være arabisk (dagens palestinere er arabere).  Jeg har ikke hørt Barth Eide eller regjeringsmedlemmer kommentere dette, og gi beskjed om at slik jødehat/Israelhat ikke er akseptabelt.

3. Da jødiske kvinner hadde fått tillatelse til å delta i 8. mai toget, så ble de likevel nektet deltagelse.  De ønsket å uttrykke sin medfølelse med de kvinner som hadde blitt utsatt for overgrep og voldtekt 7. oktober 2023.  Men det fikk de ikke lov til. Var det fordi de var jøder, eller fordi ofrene var jøder?  Dagens regjerning har jo meget god kontakt med arrangørene for 8. mai arrangementet.  De kunne tatt tydelig stilling for disse kvinnene, og mot en slik diskriminering av jøder.  Men ...

4. Da det skulle være en markering mot antisemittisme i Stavanger. Kun to politifolk var på plass for å beskytte de som deltok i den lovlige markeringen.  En stor gruppe demonstranter møtte opp for å vise sin avsky mot dem som ikke liker antisemittisme.  En eldre dame ble truffet av stein, fra steinkastene antisemitter.  Politiet beklaget i ettertid at de ikke hadde hatt flere folk der, men hvor er regjeringens tydelig markering av at slik oppførsel godtar vi ikke.  Det var da de skulle sagt at vi ikke er antisemitter, og straffet både steinkastingen og hatytringen.

5. Når man så gjerne vil opptre som fredsnasjon, hvor er regjerningen da?  Jo, da bygger de sine uttalelser på informasjon fra terrorgruppen Hamas, som angrep Israel så brutalt, og som gjennom krigen i ettertid har fortsatt å sende raketter mot Israel. Man velger altså å se bort fra den informasjon som er gitt av Israel om den pågående konflikten med Hamas.  Man bruker veldig sterke ord mot Israel, og blir furten når Israel ikke ser noe poeng i dagens situasjon å møte Norges utenriksminister.

6. Etter som den ene påstanden etter den andre er blitt dokumentert som feilinformasjon fra Hamas, så har ikke Barth Eide eller hans kamerater i regjerningen beklaget de mange harde utsagn mot Israel.  Man kommer bare med nye, som også er basert på terrororganisasjonen Hamas sin informasjon.  

7. Hva da med Israels landegrenser?  Allerede er landet kun en brøkdel av det området som skulle vært jødisk nasjonalhjem etter første verdenskrig.  Landet Jordan ble utskilt for de arabiske stammene i området.  Området fra Jordanelven og ut til havet, skulle etter dette være jødisk nasjonalhjem.  Men ingen har ment at det kun skulle bo jøder der.  Men nå har Norge stemt i FN for at man skal opprette en ny stat i Israel.  På toppen av det hele skal denne staten være jøderen, det skal ikke bo jøder der, men den folkegruppen som stadig angriper Israel med raketter og terror - de skal ha dette landet.  Så forstår ikke Barth Eide at det er et problem?

Jeg har ikke problem med å se at den politikk som føres i Norge når det gjelder jøder her i landet, i Israel, og uttalelser som kommer om både nasjonen Israel og manglende respekt for Israels statsminister, regjerning og folkevalgte, har en antisemittisk og antisionistisk bunn.  Men jeg har aldri hørt en person si at han er en antisemitt.  En slik selverkjennelse kan man nok se langt etter.  Men vi som ser hva som skjer, hører det som blir sagt og det som ikke blir sagt, vi forstår hva som ligger i bunnen for både holdninger, politikk og avstemningene i FN.  

Er jeg optimist for fremtiden?  Dessverre, nei!

(Bildet: Stortinget.no)

SISTE NYTT

Både utenriksministeren og statsministeren uttrykker i dag 8.8.2024 overraskelse over at Israel har besluttet både å trekke tilbake den diplomatiske statusen til norske representanter i de såkalte palestinske områder (totalt 8 personer). De kaller det en ekstrem handling og lover reaksjoner fra Norge.  Det var voldsomt, og viser to ting: De har fortsatt ikke forstått hvordan anerkjennelsen av en ny palestina-arabisk stat på Israelsk jord blir oppfattet av Israel.  De har heller ikke forstått at hva Norge skulle ha av reaksjonsmuligheter så spiller det ingen rolle.  Norge oppleves som det mest israelfiendtlige landet i Europa, sett med israelske øyne.

Men dette er ikke det eneste som har skjedd.  Norge har også mistet sin rolle når det gjelder å formidle økonomiske bidrag mellom Israel og palestina-arabiske myndigheter. 

PS. Israel har ikke lengre noen ambassadør i Norge. Han ble hjemkalt dagen etter at Norge anerkjente opprettelsen av en palestina-arabisk stat på israelsk jord. 

fredag 12. juli 2024

En trygg tro

 

6.-8. september 2024 arrangerer Frihet Misjon en undervisningshelg med tema "Trygg tro".  Her blir det undervisning, sang og fellesskap.  Fred Vidar Tveter har ansvaret for sang og musikk, jeg har ansvar for undervisningen, og Even Valderhaug for morgenandakten.

Alle som deltar på helgen får også tilbud om boken "Bevart i all evighet" som tar for seg samme tema som undervisningen denne helgen. 

Det har vært en del usunn forkynnelse, som har skapt usikkerhet og utrygghet i forhold til frelsen.  Denne helgen vil jeg fra ulike synvinkler (historier fra Bibelen) vise hva bibelen sier om vår frelse, og hvordan vi kan bli bevart i det Jesus har gjort for oss i all evighet.  

Når dette skrives har vi fortsatt et par ledige rom - hvis du har lyst til å være med oss denne helgen.  Prisen er 1.890,- og det inkluderer alt: Overnatting fra fredag til søndag, mat og program.  Ta kontakt med meg hvis du er interessert.  Du kan enten sende epost til ulfml(a)online.no eller ringe 40 21 17 17.  

onsdag 3. juli 2024

Undervisning om endetiden

Til høsten skal jeg ha fem undervisningskvelder om endetiden i Baptistkirken Betel, Lillesand.

Det blir totalt fem samlinger, alle på onsdagskvelder kl. 19.00.  Første samling blir 11.9. og da vil vi først ta en gjennomgang av de fire hovedteoriene om endetiden.  Deretter vil vi fortsette med bibelundervisning om hva Bibelen sier om det som skal skje i de siste tider.  Samlingene er åpne for alle som har lyst og anledning til å komme.  Det er gratis, men gi gjerne noen kroner i kollekt.  

Dette er datoene for undervisningen (alle er onsdager): 11.9., 18.9., 2.10.,16.10., 23.10.