tirsdag 23. august 2016

Falske profeter & lærere, Del 2

Artikkelserie om falske profeter og lærere i endetiden

I den første artikkelen i denne serien, som sto på trykk i går, skrev jeg om Jesu advarsel om falske profeter og lærere. I denne artikkelen og i de kommende skal vi se på hva som kjennetegner de falske profetene og de falske lærerne. Jeg har laget oversikten over kjennetegnene, for at vranglærerne lettere skal kunne avsløres:

1. Falske ledere ønsker at andre skal tjene dem; sanne ledere ønsker å tjene andre.

Jesus sier det slik i Matt 20,25-28: "Dere vet at herskerne over folkeslagene har fullt herredømme over dem, og de som er store, utøver makt over dem. Men slik skal det ikke være blant dere. For den som vil være stor blant dere, han skal være deres tjener. Og den som vil være den første blant dere, han skal være deres slave - slik som Menneskesønnern ikke kom for å la seg tjene, men for selv å tjene, og for å gi sitt liv som løsepenge for mange."

I Johannes 13 får vi et godt og konkret eksempel på dette, når Jesus vasker disiplenes føtter: "Hvis da Jeg som er deres Herre og Mester, har vasket føttene deres, skylder også dere å vaske føttene til hverandre. Nå har Jeg gitt dere et eksempel, for at dere skal gjøre som Jeg har gjort mot dere." (v.14-15)

Jesus gir forsamlingens leder makt og autoritet slik at de kan tjene andre!

Falske ledere, derimot, misbruker makt ved å utnytte andre til egen fordel. Judas beskriver dem på denne måten:

"... tjener de bare seg selv ..." (v.12)

"Disse er slike som knurrer, klager og lever etter sine egne lyster. Og de taler store og stolte ord med sin munn og smigrer folk for å få fordeler." (v.16)

Profeten Esekiel avslørte sin samtids (og vår tids) falske profeter på denne måten:

"Menneskesønn, profeter mot Israels hyrder, profeter og si til dem: Så sier Herren Gud til hyrdene: Ve Israels hyrder, de som røkter seg selv. Er det ikke flokken hyrdene skulle røkte? Dere eter fettet og kler dere med ullen. Dere slakter gjøfee, men dere røkter ikke flokken." (Esek 34,2-4)

Vær mistenksomme når du ser en leder dra oppmerksomhete mot seg selv og hans egne behov i stedet for behovene til andre. En sann leder er ydmyk og anser andre for viktigere enn seg selv, han gir spesiell oppmerksomhet til de som er spesielt sårbare, slik som de syke, de fattige, de undertrykte og de fortapte. Jesus har selv gitt den beste definisjonen på en leder i forsamlingen på denne måten:

"Jeg er Den gode Hyrde. Den Gode Hyrde gir sitt liv for sauene." (Joh 10,11)

(Fortsetter i morgen)

Ingen kommentarer: