tirsdag 9. mai 2023

Den første dansk/norske Bibel

 

Et glimt fra min bibelsamling 21: Den første dansk/norske Bibel kom i år 1550.  Denne er naturligvis vanskelig å få tak i.  Men dette er en av de Bibelen som det er laget faksimile av.

Denne faksimilen er laget på 1920-tallet og man har gjort et godt arbeid med å lage et pent utseende med reimer, slik gamle Bibler ofte har.

Det var kong Christian III som tok initiativ til å få oversatt Bibelen til dansk, for bruk i de dansk/norske kirkene.  Kong Christian var en personlig venn av Martin Luther.  De brevvekslet og Christian var tilstede da Luther forsvarte seg i Worms i 1521.  Han var da kronprins. Kong Christian var en overbevist lutheraner, og fikk Lutherbibelen oversatt til dansk.  Dette ble den første Bibel i dansk språkdrakt og kom altså ut i 1550.

Jeg skal holde en rekke utstillinger og fortelle om Bibelen, da vil denne Bibelen være med på reisen.  Jeg vil også minne om boken "Bibelens reise mot nord" som gir verdifull kunnskap om bibeloversettelse og hvordan Bibelen kom nordover til Norden og Norge.

Ingen kommentarer: