fredag 14. mai 2021

"Drep jødene" ropes i Norge

 

11. Mai 2021 lyder det drapstrusler mot jøder fra gatene i Norges hovedstad.  Politi og myndigheter er tause.

Det var under demonstrasjonene foran den israelske ambassaden og Stortinget, at en gruppe av demonstrantene kom med drapstrusler på arabisk.  

Bak demonstrasjonene som samlet flere hundre mennesker i denne tiden med koronarestriksjoner, finner vi bl.a. KFUK-KFUM og Palestinakomiteen, sammen med 23 andre organisasjoner og politiske partier på venstresiden.  Hva var det som ble ropt?

"Khaibar, Khaibar ya Yahud." Taktfast lød ropet igjen og igjen.  På norsk betyr dette "Husk Khaibar, jøde!" Et utrop som for de fleste nordmenn ikke betyr noe som helst, fordi vi ikke kjenner historien.  I Khaibar ble nemlig alle jødiske menn, 600 i tallet, drept av muslimene.  Kvinner og barn ble solgt som slaver.  Utropet er et kjent antisemittisk utrop i arabiske miljøer.

I tillegg ble det også ropt flere andre slagord, som: "De som dreper israelere er velsignede martyrer" og "Med blod vil vi frigjøre Palestina".  

Man skulle tro at både politi og myndigheter kom på banen og gav klar beskjed om at slikt aksepterer vi ikke i Norge.  Det er forbudt ved lov å komme med offentlige drapstrusler, men det er helt stille.  Ingen myndighetspersoner, ingen politimenn, ingen Oslo-politikere, tar avstand fra arrangementet.  Gjelder ikke loven for drapstrusler mot jøder?

Ingen tar heller avstand fra et arrangement som samlet flere hundre personer i en by som har hatt store utfordringer med smittetallene under koronapandemien.  Noen hevder at ytringsfriheten står over smittevernregler.  Det er godt mulig at de gjør, men burde man ikke i det minste gitt et signal om at det ikke er smart å samle så mange mennesker akkurat nå?

Poenget er at flere av organisasjonene som stod bak arrangementet er politiske partier som styrer Oslo, og som har mange representanter på Stortinget.  I tillegg har organisasjonene medlemmer fra ulike samfunnslag.  Hvis det ikke reageres på drapstrusler mot jøder, må konklusjonen være at i Norge er det akseptert av både lokale og nasjonale myndigheter.

Egentlig bekrefter tausheten fra myndighetene det som har blitt avklart tidligere.  For i 2002 frikjente Høyesterett Terje Sjølie for følgende uttalelse i en offentlig tale: "Hver dag blir vårt folk og land plyndret og ødelagt av jødene som suger vårt land tomt for rikdom og erstatter det med umoral og unorske tanker."  Han snakket altså om vårt land, Norge.

Artisten og rapperen Kaveh Kholardi (født i Norge med røtter i Iran), ropte ut "Fuck jøder" en en utekonsert under en festival i Oslo i 2018.  Først spurte han om det var noen kristne her.  Deretter om det var noen jøder her. Så kom utsagnet "fuck jøder".  Det var heldigvis ingen som lo, flere reagerte negativt på dette.  Men noen dager før konserten hadde samme artist skrevet på sin twitterprofil "Fuckings jøder er så korrupte".  

Hva sier så riksadvokaten om et slikt klart antisemittisk utsagn? Vel, han ble også frikjent for hatprat og antisemittisme.  Riksadvokat Tor-Aksel Buch mente at dette kunne forstås som en kritikk av landet Israel, og derfor ikke straffbart.  Men "jøde" og "Israel" er ikke samme sak.  

I oktober 2018 blir Dagbladet frikjent etter å ha blitt anmeldt for å ha trykket antisemittisk tegning. Det samme skjedde i 2013.

Når vi ser alle disse ting i sammenheng, ser vi et mønster i vårt samfunn.  Det offisielle Norge aksepterer antisemittisme og oppfordring til drap av jøder.  Det er skremmende, virkelig skremmende.  Trolig har denne aksepten vokst frem både fordi vi ikke helt har blitt kvitt jødehatet etter nazismen, men også fordi media gjennom mange år har kommet med falske anklager og feilinformasjon om situasjonen i Midtøsten.  Man har ensidig beskylt Israel for okkupasjon, apartheid, vold og urett.  Det meste har vært usannheter. Nå ser vi fruktene, og det blir verre, hvis vi ikke tar et klart og tydelig oppgjør med all form for rasisme - også jødehatet.

For å lese mer om jødehatet / antisemittismen både historisk og i dag, anbefaler jeg boken "Jødehat før og nå" som jeg skrev og utgav i 2020.  Den er utgitt på Frihet forlag, og kan kjøpes i nettbutikken www.frihet.no

Ellers anbefaler jeg å sende en gave til Frihet Misjons arbeid i Israel.  Våre venner i landet trenger virkelig vår støtte nå.  Benytt kontonummer 0535.39.44071 eller VIPPS 659554.

Ingen kommentarer: